Kund hos oss

Större frihet över din assistans

Har du precis fått beslut om personlig assistans eller är du inte nöjd med ditt nuvarande assistansbolag och vill byta? Oavsett vilket så är du varmt välkommen till oss på Björkö Assistans!

Vi erbjuder det mindre företagets familjära känsla med det stora företagets resurser och uthållighet. Hos oss på Björkö utgår den personliga assistansen från dig och dina behov. Vi genomför alltid en personlig behovsanalys för att kunna ge dig bästa möjliga erbjudande.

 

Olika behov ger olika lösningar!

Varje människa är unik och vår erfarenhet är att den personliga assistansen ser ut på många olika sätt. Eftersom varje person har sin unika livssituation ser vi till att tillsammans med dig hitta den bästa lösningen så att du kan känna dig trygg och bekväm. 

 

Vill du ha hjälp med att byta assistansbolag?

Om du gillar oss på Björkö Assistans och vill bli kund hos oss hjälper vi dig självklart med det praktiska som att till exempel säga upp din tidigare assistansanordnare, kontakta Försäkringskassan och din kommun och så klart allt pappersarbete som bytet medför.

Vi tar ansvar och ser till att lagar och regler efterföljs och att all administration sköts korrekt. Du kan själv välja hur delaktig du vill vara och kan tryggt lita på att vår expertis ser till att din assistans fungerar så som du vill ha det.

Det är enkelt att bli kund hos oss!

Vanliga frågor och svar

Har jag rätt till personlig assistans?

Rätten till personlig assistans bestäms av Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS). Du behöver uppfylla vissa kriterier för att ha rätt till personlig assistans. Du kan bli beviljad personlig assistans fram tills att du fyller 65 år. Har du fått beslut om assistans före din 65-årsdag har du rätt att behålla den. Vid bedömning av rätten till personlig assistans ska de grundläggande behoven (personlig hygien, måltider, klä av och på sig, kommunicera med andra och annan hjälp som förutsätter ingående kunskap om personen med funktionsnedsättningen) vara minst 20 timmar per vecka för att du ska ha rätt till assistans från Försäkringskassan. Understiger behovet 20 timmar kan du ändå ha rätt till assistans men då är det kommunen som bedömer och fattar beslut.

Vad är personlig assistans?

Personlig assistans ger dig möjlighet att leva ett liv som liknar andras även om du har en omfattande funktionsnedsättning. En eller flera personer hjälper dig då att klara det du inte på egen hand klarar av. Du själv bestämmer hur eller vad som ska göras och assistenten hjälper dig med detta.

Hur ansöker jag om personlig assistans?

Du ansöker om personlig assistans skriftligen antingen till din kommun eller till Försäkringskassan. Ansökan ska kompletteras med läkarintyg, ADL-bedömning och andra intyg som styrker dina behov. Handläggare från Försäkringskassan eller kommunen gör sedan hembesök och ser över dina behov. Därefter får du ett beslut. Blir det färre timmar än vad du ansökt om eller ett avslag har du rätt att överklaga. Vi hjälper dig genom hela processen. 

Vem kan utföra min assistans?

Det är du som blivit beviljad assistans som bestämmer vem som ska utföra den. För att få utföra personlig assistans krävs att företaget har tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Björkö Assistans har tillstånd att utföra assistans för alla åldrar.

Kan jag bestämma vem som jobbar hos mig?

Det är du som väljer vem/vilka du vill ha som assistenter. Kanske vill du att en anhörig arbetar hos dig eller så vill du ha assistenter utifrån. Vi utgår från dina behov och önskemål i rekryteringsprocessen och du är så delaktig som du själv önskar. Det är alltid du som ska känna dig trygg och nöjd över ditt beslut om vem som ska arbeta hos dig.

Hur används min assistansersättning?

Varje kund hos Björkö Assistans har sin egen separata assistansekonomi. Vi gör tillsammans en årlig budget utifrån den ersättning du får, hur höga lönekostnaderna är, hur mycket som ska avsättas till assistansomkostnader osv. Björkö Assistans ansvarar för att budgeten hålls och du kan inte bli återbetalningsskyldig om den inte skulle hålla.  Vi kommer överens om hur ofta du vill få ekonomirapporter från oss. Du har total insyn i din assistansekonomi.

Varför ska jag välja Björkö Assistans?

Väljer du Björkö Assistans får du hjälp på ett personligt och igenkännande sätt, som gör att du känner dig sedd och blir lyssnad på! För oss är alla våra kunder lika mycket värda och det skall genomsyras i allt vi gör.

Så blir du kund hos oss

Du kontaktar oss via mail eller telefon. Vi bokar om du så önskar in ett helt förutsättningslöst möte antingen hos oss på kontoret eller hemma hos dig. Vid mötet berättar vi om vårt erbjudande och hur vi kan hjälpa dig och du får berätta om hur din livssituation ser ut, vilka behov du har och om hur din personliga assistans kan bli bättre. Har du inte personlig assistans berättar vi om hur du går tillväga för att ansöka om insatsen.

Du förbinder dig inte vid något genom detta möte. Du får sedan i lugn och ro fundera över om du vill anlita Björkö Assistans som utförare av din personliga assistans.

Vi gör ett förslag på hur kundavtalet kan se ut och när vi kommit överens undertecknar vi gemensamt avtalet. Därefter blir du tilldelad en kontaktperson som tillsammans med dig utformar din assistans utifrån dina behov och önskemål.

Hör av dig till Hanna!

Har du några frågor hur vi arbetar, om din assistans, vill boka ett möte eller något annat så hjälper vi dig?

Hanna Weitman
013-4747693
hanna.weitman@bjorkoassistans.se